U našoj školi dostojanstveno smo obilježili Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata te Dan sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje. Ovaj dan, ispunjen tugom, ponosom i zahvalnošću, podsjetio nas je na sve hrabre ljude koji su položili svoje živote za slobodu i mir u kojem danas živimo.
Posebna nam je čast bila ugostiti gospodina Marka Miljanića, zapovjednika obrane Škabrnje, koji je učenicima i učiteljima ispričao svoja iskustva iz Domovinskog rata. Govorio je jednostavno, jasno i dirljivo, na način koji je učenicima približio događaje o kojima uče iz udžbenika. Njegove priče bile su snažne i poticajne, a najviše su se istaknule poruke o tome da čovjek vrijedi po tome kakav je, a ne po tome kojoj nacionalnosti, vjeri ili rasi pripada. Naglasio je djeci da je važno voljeti svoje, ali jednako tako poštovati tuđe, te naglasio da su žene u Domovinskom ratu pokazale jednaku hrabrost, upornost i snagu kao i muškarci. Upravo je taj dio njegovog izlaganja posebno osnažio i ohrabrio naše učenice.
Nakon predavanja, nekoliko učenika izrecitiralo je svoje vlastite pjesme posvećene Vukovaru – stihove koji su nastali iz dubokog poštovanja prema svima koji su stradali i koji su svojim životima ispisali povijest našeg naroda.
U tišini i dostojanstvu potom smo se u koloni zaputili prema kapelici sv. Ante. Tamo smo zapalili lampione i u zajedništvu uputili molitvu za sve hrvatske branitelje i žrtve Domovinskog rata. Bio je to trenutak sabranosti u kojem smo još jednom osvijestili koliko je velika njihova žrtva i koliko je važno prenositi istinu i vrijednosti koje su ostavili u nasljeđe.
Na blagdan Svih svetih slavimo one svece i svetice koje je Crkva proglasila svetima, kao i one koji nisu proglašeni svetima, ali su svojim životom ostvarili ideal kršćanskog života.
Dušni dan ili Dan mrtvih izraz je nade i vjere u zagrobni život. Na taj dan se prisjećamo svih onih kojih više nema i koje smo izgubili. Kiteći grobove i moleći za svoje pokojnike mi im iskazujemo veliku ljubav. No, osluškujući poruku grobova i svojih pokojnika doživljavamo kako nas pokojnici ljube, oni mole za nas, oni se trude da na bilo koji način dadnu znak da budemo uz njih, da se ne damo prevariti malim, kratkotrajnim užicima, nego da živimo za svoje čežnje, za neprolazno, za čovjekoljubivo.
U sklopu obilježavanja Mjeseca hrvatske knjige 2025., u matičnoj školi je 29. listopada 2025. održana aktivnost pod nazivom „Naše preporuke – odabrali učenici“. Sudjelovali su učenici 8. razreda pod vodstvom knjižničarke Danijele Petani i učiteljice hrvatskog jezika Lidije Rudić.
Svaki je učenik ukratko predstavio knjigu koju preporučuje svojim vršnjacima. Cilj aktivnosti bio je potaknuti čitanje i razmjenu čitateljskih iskustava među učenicima. Kao završni rezultat izrađen je plakat s preporukama učenika, koji je izložen na panou.
Naša škola, Osnovna škola Jurja Barakovića, Ražanac, i ove je godine sudjelovala u obilježavanju nacionalnog Tjedna školskog doručka, koji se održavao od 13. do 17. listopada 2025. godine. Tijekom tjedna učenicima je na zabavan i edukativan način istaknuta važnost redovitog i pravilnog doručka te uravnotežene prehrane. Kroz različite aktivnosti učenici su imali priliku naučiti više o zdravim prehrambenim navikama i važnosti doručka za uspješan početak školskog dana.
Učiteljice razredne nastave u matičnoj školi s učenicima od 1. do 4. razreda provele su praktičnu radionicu pripreme zdravih napitaka – smoothieja. Tijekom aktivnosti učenici su imali priliku upoznati raznovrsne voćne kombinacije, razgovarati o važnosti voća i povrća u svakodnevnoj prehrani te aktivno sudjelovati u pripremi napitaka. Na kraju druženja učenici su se zasladili domaćim sokom i ukusnim domaćim keksima, čime je u ugodnom i poticajnom ozračju zaokruženo obilježavanje Tjedna školskog doručka.
Učenici 5. razreda matične škole obilježili su Tjedan školskog doručka razgovorom o važnosti pravilne prehrane i zdravih životnih navika. Razmišljali su o tome što čini uravnotežen i ukusan jutarnji obrok te su dijelili svoje prijedloge za zdrav početak dana. Među njihovim idejama našli su se integralni tost s jajem i avokadom, kajgana s pancetom i povrćem, jogurt sa zobenim pahuljicama, voćna salata i voćni smoothie. Neki su učenici donijeli i vlastite primjere doručka koje su s veseljem predstavili razredu. Kroz razgovor su razlikovali zdravu i nezdravu hranu te istaknuli važnost ravnoteže u prehrani. Sve aktivnosti protekle su u veselom i poticajnom ozračju, a učenici su zaključili da je zdravi doručak najbolji način za dobar početak dana.
Razrednica 6. razreda matične škole je sa svojim učenicima obilježila Tjedan školskog doručka izradom veselih i zdravih sendviča. Nakon degustacije izabran je i najbolji sendvič, a njegov je autor nagrađen prigodnim poklonom. Učenici su imali i dodatni zadatak – istražiti putem interneta kako se hrane njihovi vršnjaci u zemlji svijeta koju bi voljeli jednog dana posjetiti. Pojedini su se učenici posebno potrudili te su prikupili podatke o doručku u više različitih zemalja. Zaključili su da se u većini zemalja svijeta za doručak najčešće konzumira lakša hrana – slatka peciva, namazi i voće – dok je u nekim zemljama uobičajeno jesti kaloričnija jela poput kobasica, jaja ili slanine.
Razrednice 7. i 8. razreda matične škole organizirale su za svoje učenike edukativnu šetnju na rivu u Ražancu s ciljem poticanja zdravih životnih navika. Učenici su sa sobom ponijeli svoj uobičajeni doručak, ali i pripremili zdraviju verziju istog kako bi mogli usporediti sastav i nutritivnu vrijednost različitih namirnica. Tijekom šetnje razgovarali su o važnosti pravilne i uravnotežene prehrane te raspravljali o tome koje bi namirnice bilo poželjno redovito uključivati u doručak, a koje konzumirati rjeđe ili u manjim količinama. Kroz neformalno druženje i razgovor učenici su naučili koje se hranjive tvari nalaze u pojedinim namirnicama te zašto su važne za rast, energiju i očuvanje zdravlja. Poseban je naglasak stavljen na važnost doručka kao najvažnijeg obroka u danu te na povezanost zdrave prehrane s koncentracijom, raspoloženjem i općim blagostanjem. Ova je aktivnost bila prilika da učenici na zanimljiv i praktičan način povežu teorijsko znanje s vlastitim životnim navikama.
Učiteljice u PO Jovići s učenicima su obilježile Tjedan školskog doručka kroz zdrave i zanimljive aktivnosti. Korištenjem domaćih i svježih namirnica koje su djeca donijela, zajedno su pripremili tradicionalan doručak s jajima, pancetom, domaćim pogačicama i kruhom od više vrsta žitarica. Učenici su uživali u zajedničkom druženju i najvažnijem obroku dana, pritom učeći o važnosti pravilne prehrane, zdravih navika i uravnoteženog doručka za uspješan početak školskog dana.
Učiteljice u PO Ljubač s učenicima su provele aktivnosti pod motom „Zdravo, a slatko“. Tijekom tjedna učenici su, uz podršku učiteljica, pripremali zdrave i ukusne slastice poput domaće „nutele“ napravljene od prirodnih sastojaka bez dodanog šećera te palačinki od heljdinog, bučinog i pirovog brašna, obogaćenih svježim i suhim voćem te medom. Osim u pripremi i degustaciji jela, učenici su sudjelovali i u kratkim edukativnim radionicama o važnosti doručka, pravilnom kombiniranju namirnica i zamjenama za nezdrave slatkiše. Tjedan je završio zajedničkim zdravim doručkom u kojem su svi mogli kušati pripremljene obroke i zaključiti da zdrava hrana može biti vrlo ukusna i zabavna.
Tjedan školskog doručka u PO Krneza započeo je u ponedjeljak uvodnim predavanjem učiteljice o važnosti doručka i pravilne prehrane. Učenici su razgovarali o tome kako doručak utječe na zdravlje, energiju i koncentraciju u školi te su analizirali svoje prehrambene navike, raspravljajući o tome koje su namirnice dobre za doručak, a koje bi bilo bolje izbjegavati. U utorak su pokazali svoju kreativnost kroz zadatak „Osmisli svoj super doručak“. Korištenjem raznih zdravih namirnica sastavljali su jelovnike za idealan doručak, pri čemu su njihovi prijedlozi bili i maštoviti i nutritivno vrijedni. Tijekom ostatka tjedna učenici su pripremali zdrave slastice poput pudinga od kakaa, chia sjemenki i jogurta te palačinki od pirovog i heljdinog brašna s domaćim namazom od lješnjaka i kakaa. Tjedan je završio zajedničkim zdravim doručkom i zahvalnošću za plodove zemlje, uz zaključak da zdrava prehrana može biti ukusna, raznolika i zabavna.
Učiteljice u PŠ Radovin provele su s učenicima nižih razreda i 5. razreda razne aktivnosti u sklopu kojih su pripremali palačinke od zobenih pahuljica s namazom od naribanih jabuka i oraha te topli napitak od biljnog čaja. Aktivnosti su provedene s ciljem promicanja zdravih prehrambenih navika i usvajanja pravilne prehrane među učenicima.
Učiteljice u PŠ Rtina zajedno s učenicima pripremile su ukusan i zdrav doručak. Donijeli su svježa jaja i domaću pancetu te ih zajedno pripremili u obliku mirisne kajgane. Uz kajganu učenici su uživali u svježem jogurtu, a za dodatnu svježinu i vitamine pripremljena je i šarena salata od zelenih listova, krastavaca i sočnih pomidora. Tijekom pripreme i zajedničkog obroka učenici su imali priliku sudjelovati u kuhanju, razvijati svoje kulinarske vještine te naučiti više o važnosti uravnoteženog i nutritivno bogatog doručka.
U projektu su sudjelovali učenici od 1. do 8. razreda matične škole, kao i učenici iz područnih škola Radovin, Rtina, Krneza, Ljubač i Jovići. Nositeljica projekta u školi bila je psihologinja Marija Lisica, u suradnji s učiteljicama razredne i predmetne nastave.
U petak, 17. listopada 2025. godine, u našoj školi svečano su obilježeni Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje – dani u kojima se prisjećamo važnosti zahvalnosti, rada i darova prirode.
U matičnoj školi u Ražancu održana je priredba u kojoj su učenici kroz recitacije, pjesme i igrokaze izrazili zahvalnost za sve što nam priroda i čovjekov trud daruju. Posebno je lijepo bilo čuti i nekoliko pjesama koje su sami učenici napisali, vođeni ljubavlju prema kruhu – simbolu života i zajedništva.
Nakon priredbe, svi prisutni mogli su uživati u bogatom stolu prepunom mirisnog kruha, peciva i kolača, koje su učenici pripremili zajedno sa svojim roditeljima. Poseban kutak bio je posvećen zdravim delicijama, čime smo ujedno zaokružili i obilježavanje Tjedna zdravog doručka.
Svečanost je uveličao don Mario Sikirić iz župe Gospe od Ružarija, koji je predvodio molitvu i uputio riječi zahvalnosti za plodove zemlje, podsjetivši nas koliko je važno cijeniti svaki dar koji dolazi iz Božje ruke.
Osim u matičnoj školi, Dani kruha obilježeni su i u našim područnim školama – Radovin, Rtina, Ljubač, Jovići i Krneza, gdje su učenici sa svojim učiteljicama također pripremili male svečanosti i izložbe krušnih proizvoda.
Ovim putem zahvaljujemo svim učenicima, roditeljima i učiteljima koji su svojim trudom i kreativnošću doprinijeli da i ove godine naša škola zamiriše toplinom domaćeg kruha, zajedništvom i zahvalnošću.
U nastavku pogledajte nekoliko fotografija s naših svečanosti.
U Područnoj školi Radovin 17. listopada 2025. održano je obilježavanje Mjeseca hrvatske knjige. U manifestaciji su sudjelovali učenici 1., 2. te kombiniranog razrednog odjela 3. i 4. razreda. Tijekom tri školska sata učenici su se upoznali s ovom važnom nacionalnom manifestacijom koja promiče ljubav prema knjizi i čitanju. Razgovarali su o važnosti knjige u svakodnevnom životu te o ulozi knjižnice kao mjesta susreta, učenja i mašte. Posebno veselje izazvao je trenutak kada su učenici dobili svoje članske iskaznice školske knjižnice, čime su postali njezini ravnopravni članovi i čitatelji. Za kraj susreta školska knjižničarka Danijela Petani je, u duhu ovogodišnjeg slogana „Odabrali knjižničari“, odabrala i ispričala priču uz pomoć filca i filc ploče. Druženje je proteklo u veselom i poticajnom ozračju, a učenici su sa susreta ponijeli poruku da je knjiga najbolji prijatelj koji uvijek čeka da ga ponovno otkrijemo.
I ove godine Osnovna škola Jurja Barakovića, Ražanac sudjelovala je u tradicionalnoj humanitarnoj akciji „Solidarnost na djelu“, koju organizira Hrvatski Crveni križ. Akcija se održavala od 6. do 10. listopada 2025. godine, a namirnica koja se prikupljala bilo je brašno.
U akciji su, osim Matične škole u Ražancu, sudjelovale i sve područne škole: PŠ Radovin, PO Jovići, PO Rtina, PO Krneza i PO Ljubač.
Zahvaljujemo svim učenicima, roditeljima i djelatnicima škole koji su se odazvali i svojim doprinosom pokazali solidarnost, humanost i empatiju prema onima kojima je pomoć najpotrebnija.
U petak, 10. listopada 2025., učenici osmih razreda Matične škole Ražanac i Područne škole Radovin sudjelovali su u događaju „Dani otvorenih vrata – Dan za struku, dan za budućnost“, koji se održao u Strukovnoj školi Vice Vlatkovića u Zadru.
Učenike su u pratnji vodile pedagoginja Anja Ilić, učiteljica hrvatskog jezika Ana Beretin i učiteljica talijanskog jezika Petra Gulan.
Na ulazu su nas dočekali domaćini – nastavnici i učenici Strukovne škole koji su preuzeli ulogu vodiča i proveli nas kroz različite školske odjele i radionice. Učenici su imali priliku upoznati se s programima i zanimanjima iz područja elektrotehnike, strojarstva, prometa, automehatronike i drugih uslužnih djelatnosti.
Tijekom obilaska učenici su iz prve ruke vidjeli praktičan rad učenika strukovnih zanimanja, postavljali pitanja te saznali više o mogućnostima koje strukovno obrazovanje nudi.
Dan smo završili puni dojmova i novih spoznaja o zanimanjima koja ih možda čekaju u budućnosti.
U nastavku donosimo nekoliko fotografija s posjeta:
10. listopada obilježava se Svjetski dan mentalnog zdravlja, s ciljem podizanja svijesti o važnosti brige za mentalno zdravlje i dobrobiti svakog pojedinca. Tim povodom stručna suradnica psihologinja Marija Lisica provela je radionice u 5., 6. i 7. razredu matične škole, tijekom kojih su učenici razgovarali o tome što za njih znači mentalno zdravlje te na koji način mogu brinuti o sebi i drugima. Na kraju radionice učenici su na papiriće zapisivali savjete i poruke podrške o tome kako poboljšati mentalno zdravlje, koje su zatim zajednički izložili na panou u školskom hodniku.