Tijekom prošlog tjedna u našoj školi je proveden projekt ministarstva znanosti, obrazovanja i
sporta Tjedan školskog doručka. Pod sloganom “Doručak za pet” promovirala se važnost
konzumacije pet porcija voća i povrća dnevno za očuvanje zdravlja.
Cilj cjelokupnog projekta je podizanje svjesnosti o važnosti nutritivno bogatog doručka za svako
školsko dijete. Škole obilježavanjem Tjedna školskog doručka putem zanimljivih izazova i
zabavnih aktivnosti podsjećaju na važnost očuvanja zdravlja i stvaranja pravilnih prehrambenih
navika od rane dobi.
Pod mentorstvom učiteljice prirode i biologije Maje Perković, kroz ovaj projekt smo provukli još
jedan međunarodni projekt. Riječ je o projektu #Food educators koji ima za cilj uključiti učenike
u aktivnosti koje će im pomoći da shvate utjecaj hrane na okoliš i zdravlje.
Prehrambeni sustav odgovoran je za 30% globalnih emisija stakleničkih plinova, a broj bolesti
povezanih s prehranom, poput dijabetesa tipa 2, srčanih bolesti i raka, u stalnom je porastu. Osim
toga, sve više djece diljem Europe bori se s problemima prekomjerne težine i pretilosti.
Aktivnosi koje smo proveli s učenicima petog razreda su: osmišljavanje zdravog doručka,
radionica “Što znači zdravo jesti?” @foodeducators , razgovor o hranjivim tvarima, izrezivanje
namirnica i osmišljavanje svoga hranjivog obroka..
S učenicima sedmog razreda smo proveli radionicu “Gubitak i otpad hrane”gdje će učenici moći
definirati i razlikovati pojmove “gubitak hrane” i “otpad hrane”., razumjeti ekonomske, ekološke
i društvene posljedice gubitka i otpada hrane, prepoznati i opisati praktične korake za smanjenje
otpada hrane, razviti i predstaviti planove za smanjenje otpada hrane u svojim domovima,
školama i lokalnoj zajednici. Učenici su imali i zadatak da osmisle i izrade razrednu kuharicu, na
način da je svaki učenik trebao osmisliti recept za jedno jelo koji će biti nutritivno hranjivo i
iskoristivo.
Kako je sve izgledalo, pogledajte u galeriji.
5. razred:
7. razred: